LIVSKRISER

Hvad er en livskrise?

Alle oplever kriser en gang imellem. De er en del af livet, og de fleste kommer igennem dem på en god måde.

Der er mange ting, der kan udløse en større livskrise, og så kan man få brug for hjælp.


Det er hårdt at...

  • blive fyret/gå konkurs/skifte spor jobmæssigt
  • miste sin partner
  • opleve dødsfald
  • blive alvorligt syg
  • gå ned med stress
  • blive forældre
  • sidde fast i et hamsterhjulet
  • blive skilt
  • gå på pension


Når man står i en eksistentiel krise, står man ofte et nyt sted i livet og skal finde ud af, hvilken vej man skal gå. Har du store udfordringer lige nu, har du måske brug for hjælp. 

Nogen føler det som et nederlag at skulle søge hjælp hos psykolog/psykoterapeut, for hvorfor kan de ikke klare det hele selv.

Min tilgang til terapi er helt anderledes. 


HVORFOR TERAPI?

Psykoterapi er en vej til mere livsglæde og fred indeni.

Det kan være forløsende at sætte ord på tanker og følelser. På den måde får du mere magt over dit liv. Det er så godt at blive bevidst om dine indre ressourcer og få et dybere kendskab til dig selv. 

Egenomsorg og egenkærlighed - det er vigtigt. Mange mennesker er ikke så gode til det.

Du kan også lære at bryde uhensigtsmæssige vaner og reaktionsmønstre og i højere grad tage ansvar for dit eget velbefindende.

Psykoterapi kan hjælpe dig til en større tilfredshed og fred med dig selv.



"DER SIDDER EN KLUMP INDE I ETHVERT MENNESKE. MAN SKAL LYTTE TIL DEN KLUMP, FOR DEN FORTÆLLER, HVOR GLÆDEN LIGGER"



Livskriser - sorg

“Det var som om, at alt stod stille”.


Når man oplever dødsfald, kan man miste fodfæstet for en stund. Sorgterapi hos mig kan ikke fjerne sorgen, men jeg kan hjælpe dig med at møde din sorg. Det er i kontakten med sorgen, at helingen befinder sig.

Det er vigtigt at finde måder at kunne fungere med sorgen, og først og fremmest er det forløsende bare at snakke om den. Jeg har haft frivilligt arbejde i en sorggruppe for unge - mange unge møder “en mur af tavshed” og oplever, at deres kammerater undgår dem, hvis deres mor/far er død. Det er superhårdt, hvis man som ung mister en forælder, for man skal lære at leve med de nye livsvilkår. Det samme gør sig gældende, hvis man har mistet sin partner. 


Måske kan du i en periode have gavn af at tale om og bearbejde tingene her hos mig. Ved at åbne op og tale om sorgen, følelserne og relationen kan det give dig noget godt. Måske kan det medvirke til, at du kan genfinde lysten til livet og komme videre..

Der er mange store følelser forbundet med sorg - ensomhed, forladthed, vrede, afmagt, skyld, skam, tristhed, savn, sårbarhed, uretfærdighed og ikke mindst meningsløshed. Ved at bearbejde de følelser, man har, kan man lære at leve med sorgen uden at isolere sig eller lade sorgen overskygge alt.


Sorg er en normal reaktion på at miste. Når vi mister noget betydningsfuldt, starter en sorgproces som reaktion på tabet. De fleste oplever sorgen som en meget stressende og smertefuld tid.


Sorgens fem faser;

  • Fornægtelse
  • Depression
  • Forhandling
  • Vrede
  • Accept.


Sorg kan komme til udtrykt på mange forskellige måder, og man går ofte ind i og ud af sorgen.



                                           "MAN KOMMER IKKE TILBAGE FRA SORGENS LAND UDEN AT HAVE EN GAVE MED"



Livskriser - ramt af sygdom

“Du har kræft” - en sætning, der kan forandre et liv.


Man bliver bange for, hvad der nu venter rundt om det næste hjørne. Vil jeg få smerter? Kommer jeg til at klare skærene, eller skal jeg dø af det her? Det er sådanne tanker, der hurtigt opstår. Dit liv er pludselig forandret. “Dit mellemnavn” er blevet “vente”, for du skal hele tiden vente på resultatet af de næste behandlinger, den næste skanning osv.

Det er hårdt at få kræft.  Man kan få brug for megen støtte. Mange føler stor ensomhed. Mange er presset på det eksistentielle. Hvad er meningen med livet?


Det er her, jeg som din terapeut kommer ind i billedet. Det kan være svært at snakke med sine nærmeste om alle de tanker og følelser, der er, for måske bliver de så kede af det.

Jeg har som terapeut ikke det samme i klemme som dine pårørende. Hos mig kan vi snakke om, hvordan du har det - helt uden filter. Hvis du trænger til at få læsset af i forhold til alle dine frustrationer og tanker, er jeg en supergod lytter. 

Jeg kan også give dig redskaber, så du kommer bedre igennem dit kræftforløb.


Der er mange faser undervejs i et sygdomsforløb. Chok, angst og bekymring - afmagt, uvished, ensomhed og depression - reaktioner efter kræft (glæde og lettelse, men også nedtrykthed og bekymring) Giv dig selv lov til at reagere.


Mange fortæller, at det at få en kræftdiagnose og gå igennem et behandlingsforløb ændrer dem for altid. At se sin sygdom som et problem eller en udfordring indebærer, at sygdommen er noget, vi selv kan tage ansvar for at fjerne os fra. Det gør det svært. Man kan også vælge at se sin kræftsygdom som et vilkår. Et vilkår er en byrde du bærer med dig. Måske for en kort periode. Måske resten af livet. Vilkåret er blevet lagt på dine skuldre, men der er ingen, der forventer, at du skal bære det alene!

Her kommer jeg ind i billedet. Jeg har livslang erfaring med sygdom både på egen krop og som pårørende.


Hvordan arbejder vi? 

Vi skal arbejde med dine tanker og dine følelser. Jeg kan også hjælpe dig med at finde nogle redskaber, der gør det hele bedre.

En kræftsygdom er en livskrise! Den er uventet og ofte dybt chokerende. Det er dette chok, de tanker, bekymringer og den sorg, der følger med en kræftsygdom, som jeg kan støtte dig i.

Jeg kan også støtte pårørende. Det er superhårdt at være pårørende til en alvorligt syg og elsket person. Hos mig kan du få lov at læsse af og blive klædt bedre på til at klare bumpene på vejen.

 

Ramt af sygdom - her bruger jeg eksemplet med kræft, men det kan jo være mange ting, der giver lidelse og frustration - sclerose - handicap - min datter har en spiseforstyrrelse - min søn har ADHD…